Renderworksstijlen

Het gebruik van Renderworksstijlen, in plaats van rendermethodes, verzamelt de geselecteerde rendermethode en haar instellingen, de lichtopties, de Renderworks camera effecten en de Renderworksachtergrond in een enkele hulpbron die toegepast kan worden op ontwerplagen of individuele zichtvensters. Door deze verschillende instellingen in een enkele hulpbron te verzamelen die de instellingen tegelijkertijd kan toepassen, geven Renderworksstijlen je de flexibiliteit om snel tussen stijlen en rendermethodes te veranderen terwijl je interactief in een model werkt. Je kan ontwerpen in een responsieve rendermethode zoals Shaded, en dan snel veranderen naar een Renderworksstijl om te controleren of belichting, texturen en andere details weergegeven zullen worden als gewenst in een definitieve rendering. Je kan efficiënt verschillende Renderworksstijlen proberen om te kijken hoe zij de rendering beïnvloeden. 

Renderworksstijlen zijn hulpbronnen die met het bestand bewaard worden en te vinden zijn in het Hulpbronnenbeheer. Ze kunnen toegepast worden op ontwerplagen vanuit de Weergavebalk en op zichtvensters vanuit het infopalet. Net zoals andere hulpbronnen kunnen Renderworksstijlen ook gedeeld worden. Vectorworks voorziet verschillende Renderworks-voorbeeldstijlen. Hiermee kan je snel een aantal renders verkrijgen, zonder vooraf parameters te moeten instellen en zelfs zonder diepgaande kennis van renderen. Je kan ook Renderworksstijlen op maat creëren. Voor meer informatie over het creëren van hulpbronnen, zie Nieuwe hulpbronnen creëren.

Rendering105397.png 

Renderworksstijlen kunnen gecreëerd worden met een Artistiek render type die verschillende schetsstijlen en kleur opties biedt, of een of twee render types, Realistisch of Redshift by Maxon®, die fotorealistische resultaten kunnen verkrijgen.

Wanneer je een Renderworksstijl maakt, vind je het misschien gemakkelijker om een kopie op te slaan van een bestaande Renderworksstijl die vergelijkbaar is met de gewenste weergave en deze te bewerken in plaats van een volledig originele stijl te creëren.

Renderworksstijlen kunnen Renderworksachtergronden met al hun instellingen bevatten in hun stijldefinitie. Stijlen gebaseerd op de Realistische optie laten je extra achtergronden bepalen om te gebruiken voor omgevingslicht en omgevingsreflecties. Achtergrond omgevingsreflecties kunnen een grote impact hebben op scènes met reflecterende oppervlakken zoals ramen en plastic, wat ervoor zorgt dat the scène er niet vlak uitziet. 

Het maken van een werkelijk fotorealistische rendering kan enorm veel tijd kosten, wanneer je de nodige belichting, texturen en reflecties probeert te balanceren. Voor een realistische Renderworksstijl kan je tijd besparen door een meer conceptuele stijl te creëren. Dit kan je verkrijgen door subtiele artistieke randen te gebruiken om weg te stappen van een volledig fotorealistisch uitzicht, en om te voorkomen dat de kijker probeert uit te puzzelen wat er niet helemaal klopt. Deze kleine stap weg van volledig fotorealisme kan bij de presentatie ook de indruk geven dat je ontwerp meer open is voor aanpassingen, mocht de klant niet akkoord zijn met sommige afwerkingen.

Je kan ook de Voorgrondrender van het zichtvenster instellen op Schetsstijl om een vergelijkbaar effect te creëren dat niet bewaard wordt als deel van de Renderworksstijl.

Wanneer een renderweergave ingesteld is op het gebruik van een Renderworks camera, kunnen fotorealistische Renderworksstijlen de Renderworks camera-effecten van de camera toepassen.

Kies een fotorealistisch rendertype

Renderworks-stijlen die zijn gemaakt met de typen Realistic en Redshift by Maxon hebben verschillende sterke punten en voordelen, om te voldoen aan uiteenlopende presentatiebehoeften. Ze creëren allebei fotorealistische renders, door de belichting en texturen anders te interpreteren. De twee types bieden verschillende renderopties, en ondersteunen elk verschillende kenmerkn. Voor het beste resultaat toets je de rendermethode en -instellingen best af aan je scène en visuele effecten. 

Realistisch

Het Realistische rendertype, mede mogelijk gemaakt door de Cineware® Engine by Maxon, is gebaseerd op de Renderworks op maat rendermethode. Het produceert een hoogwaardige rendering. Sommige texturen, zoals gras, schaduwen, textiel, sommige metalen en bump displacement en parallax, die niet ondersteund worden door Redshift, kunnen wel door Renderworks realtisch worden verwerkt. Bovendien maakt deze rendermethode gebruik van belichting en lichteffecten, zoals buislampen en licht d.m.v. Oppervlakte, refractie en aparte achtergronden voor reflecties, die momenteel niet bij Redshift worden gebruikt. Als je deze effecten in je rendering wilt weergeven, is het aangeraden om te renderen met Renderworks realistisch.

Renders die niet in sterke mate berusten op raytracing om lichteffecten te creëren, worden vaak sneller verwerkt in Renderworks realistisch.

Redshift by Maxon

Redshift by Maxon is het meest geschikt voor het verwerken van grote modellen met veel geometrie en complexe rendereffecten, inclusief wazige reflecties, indirecte belichting, camera-effecten en anti-aliasing. Redshift by Maxon is enkel beschikbaar in een Renderworksstijl, niet als een aparte rendermethode.

De rendertechnologie van Redshift gebruikt de GPJe van je computer (als de hardware dit toelaat) om hoogwaardige productierenderings van grote of complexe 3D-modellen sneller te genereren dan renders verwerkt met de CPU. Zie vectorworks.net/sysreq voor systeemvereisten voor Redshift by Maxon verwerken op CPJe of GPU. Bij computers die Redshift niet ondersteunen, wordt Renderworks realistisch als standaard rendermethode gebruikt. Als je toegang hebt tot Vectorworks Service Select voordelen kunnen renders met Redshift via Vectorworks Cloud Services verwerkt worden.

Renderworks realistisch (boven) en Redshift (onder) leveren beide een hoogwaardige rendering van de geënsceneerde receptieruimte, maar ze geven een verschillende interpretatie aan licht, reflecties en texturen.

Renderworksstijlen creëren

Renderworksstijlen toepassen

Renderworks rendermethodes

Concept: Renderen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.